Paleo nyújtható lisztkeverék édesítőszerrel
(Megújult: Enyhén édes!)
Nyújtható lisztkeverék édes, kelt tésztás receptek elkészítéséhez.
Bármi elkészíthető belőle, ami egy hagyományos kelt tésztás receptből, például: bukta, kakaós csiga, batyu, bejgli, piték stb. a blogon lévő recepteket követve.
Összetevők: Kókuszliszt, tápiókakeményítő, édesítőszer (eritrit), útifűmaghéj liszt, bambuszrost, térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), sűrítő anyag (konjakgumi).
Átlagos tápérték | 100 g lisztkeverékben | 1 db kész diós csigában (36 g)* |
energia: | 912 kJ / 219 kcal | 514 kJ / 124 kcal |
zsír: | 2,8 g | 9,3 g |
- amelyből telített zsírsavak: | 2,6 g | 6,7 g |
szénhidrát: | 54,7 g | 10,2 g |
- amelyből cukrok: | 6,4 g | 1,2 g |
- amelyből poliolok: | 26,2 g | 4,4 g |
rost: | 26,5 g | 4,5 g |
fehérje: | 6,6 g | 1,9 g |
só: | 0,04 g | 0,04 g |
* A felhasználási javaslatban megadott receptúra alapján, eritrit és stevia alapú négyszeres édesítőszerrel készítve a tölteléket.
100 g lisztkeverék energiatartalmából 212 kJ / 53 kcal energia származik élelmi rostokból.
100 g lisztkeverék szénhidrát-tartalmából 26,2 gramm eritrit. Ennek a poliolnak nulla a kalóriatartalma, és a felszívódó szénhidráttartalma.
Egy db kész diós csiga (36 g) szénhidrát-tartalmából 4,4 gramm eritrit. Ennek a poliolnak nulla a kalóriatartalma, és a felszívódó szénhidráttartalma.
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat tartalmazhat!
Felhasználási javaslat:
Fahéjas-diós csiga
Hozzávalók (8 db-hoz):
- 115 g Szafi Reform Nyújtható édes lisztkeverék
- 70 g kókusztejszín
- 60 g víz
- 25 g Szafi Fitt meleg kókuszolaj
Töltelék (ettől eltérően más tölteléket is használhatunk):
- 30 g darált dió
- 10 g őrölt fahéj
- 45 g kókusztejszín
- édesítő ízlés szerint (pl. 5 g négyszeres erősségű édesítőszer)
Elkészítés:
Az összetevőket csomómentesre keverjük ki kanállal, majd dagasszuk át. Pár percet pihentessük a tésztát, majd nyújtsuk ki két szilikonos zsírpapír közt, vagy szilikonos nyújtófával (hogy ne ragadjon rá a nyújtófára a nyers tészta). Ha nagyon ragacsos lenne a tésztánk, akkor egy pici lisztet szórjunk alá.
Végül kenjük meg a krémmel, tekerjük fel a tésztát a rövidebb oldaláról, és vágjuk 8 felé a tésztát.
Sütési idő: Előmelegített sütőben, légkeveréses funkción, 180 fokon 20-25 perc.
Forrón, vagy melegen TILOS felvágni/fogyasztani, rácson hagyjuk kihűlni és csak hidegen fogyasszuk!